#18 Vakantie post deel 3: De fiets de fiets en anders niets

Tijdens mijn vakantie fiets ik zo veel en zo vaak als ik kan. Ik hou vooral van bergop fietsen, het gevecht tegen de berg en tegen renners die een stukje voor je, of juist achter je fietsen – ik ben er gek op.

Een paar weken terug schreef ik iets over de persoonlijke missie (en de aanmoediging om vaker ‘nee’ te zeggen). Dat was tot nu toe mijn meest gelezen blog. Ik heb nu een tijdje een persoonlijke missie en onder die missie heb ik leefregels gehangen die mij helpen om mijn missie te realiseren.

Missie, leefregels en identiteit.

Fietsen is onderdeel van mijn leefregels omdat ik weet dat ik door te fietsen fysiek en mentaal beter in staat ben mijn persoonlijke missie te realiseren. Maar fietsen is niet mijn missie.

Mijn missie is om inzicht in communicatie te ontwikkelen, te delen, en toe te passen voor merken en mensen. Ik haal mijn voldoening en heb plezier in het zelf slimmer worden en anderen (nieuwe) inzichten in communicatie te geven.

Vanuit die missie gaf ik afgelopen jaar een presentatie bij de Fontys over Sport en Social Media. (Hoe social media de sportwereld beinvloedtIn die presentatie kwam ook het concept ‘athletic identity’ naar voren.

Athletic Identity

Athletic identity is the degree to which an individual identifies with the athlete role and looks to others for acknowledgement of that role (Brewer, Van Raalte, & Linder, 1993).  It is a type of self-schema or how an individual perceives themselves. meer

In het geval van Athletic Identity hangt een persoon zijn missie, leefregels en eigen identiteit op aan zijn of haar sportieve rol. Maar wanneer die sport wegvalt, dan valt dus ook direct de zin van het leven en de identiteit van die persoon (in elk geval in zijn/haar eigen perceptie) weg. Een bekend fenomeen bij topsporters die moeten stoppen met hun sport…het zwarte gat.

En zo kom ik bij een van de meest indrukwekkende TV fragmenten van het afgelopen jaar wat mij betreft. Niels Albert, een jonge Vlaamse top veldrijder die door hartproblemen plots moet stoppen met fietsen. Probeer het maar eens droog te houden bij dit fragment (link).

nielsalbert

Je identiteit ≠ persoonlijk missie

Je missie geeft je richting, het is wat je (graag) doet omdat je bent wie je bent. Maar zorg er voor dat je identiteit niet afhankelijk is van je missie of externe factoren waar je geen invloed op hebt.

Een goede missie zorgt er voor dat je ongeacht de omstandigheden koers kunt houden voor jezelf richting je eigen doelen. Zodat je vanuit je eigen identiteit altijd zin kunt geven en maken.

To be continued.

Eén reactie op “#18 Vakantie post deel 3: De fiets de fiets en anders niets”

  1. […] heb er zelf al eens een blogpost over geschreven in de context van ‘athletic identity‘. Die blogpost ging over Niels […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: