#48 If you tolerate this…

Mensen die mij kennen weten dat ik een groot fan van Manic Street Preachers ben. Velen zullen zich afvragen waar ik het over heb, maar bij het horen van If You Tolerate This gaat er meestal wel een belletje rinkelen. En over dat nummer, in combinatie met social media en lentebloemen gaat deze blogpost.

Afgelopen week kwamen er namelijk een paar lijntjes bij elkaar die samenkomen in dit nummer en mij dus een mooie gelegenheid bieden om weer eens over de Manics te bloggen.

Eerst die lentebloemen..

Vorige week zat ik met een collega in de auto na een pitchpresentatie toen we langs een veld met lentebloemen reden. Ik ben slecht in het onthouden van bloemennamen dus ik vroeg me hardop of het narcissen of krokussen waren.

Hij vertelde me dat het narcissen waren en dat hij het wist omdat ze vernoemt zijn naar Narcissus, een figuur uit de Griekse mythologie. Narcissus wees alle romantische avances af en werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld toen hij naar zichzelf in het water keek. Net zoals de narcissen die met hun kopje naar beneden kijken. Ik ben gek op dit soort feitjes.

En zeker omdat het in mijn hoofd direct een link legde met een zin uit If You Tolerate This. Een van de mooiste – en meest betekenisvolle – zinnen uit de muziek (vind ik).

‘Gravity keeps my head down
Or is it maybe shame
At being so young and being so vain’

Zwaartekracht dwingt mijn hoofd omlaag. Of is het misschien schaamte. Dat ik zo jong al zo ijdel ben.

Mooi.

En dan nu social media

En een paar dagen later las ik dit artikel in de krant.

20160309_072821 (2)

27.000 studenten hadden zich via Facebook aangemeld om te gaan protesteren tegen het besluit van NS-Topman Van Boxtel om studenten tijdens de spits te weren uit de trein. Maar uiteindelijk waren er meer verslaggevers dan protestanten.

En dat brengt me bij een tweede smulzinnetje uit het nummer:

Holes in your head today
But I’m a pacifist
I’ve walked La Ramblas
But not with real intent

Een stukje geschiedenis omdat het moet: La Ramblas verwijst naar de gevechten in Barcelona tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Veel van de buitenlandse vrijwilligers die naar Spanje gingen om te vechten tegen de nationalistische Generaal Franco waren linkse pacifisten. Ze werden geroepen door beelden van Spaanse burgers die stierven onder het Franco regime met slogans als: ‘If you tolerate this, your children will be next’. sify

Maar velen van hen waren linkse pacifisten. Velen hadden geen idee wat echte oorlog betekende – ze dachten ‘If I can shoot rabbits, than I can shoot fascists’. Maar de werkelijkheid was heel anders.

Nou…wat heeft zo’n belegen tekst te maken met social media een een (mislukt) studentenprotest? Mijn interpretatie is dat social media ons niet zozeer pacifistisch als wel passief maakt. Wel A-zeggen voor de buitenwereld – door een like te geven een Facebook post te delen of onze profielfoto rood-wit-blauw te maken. Maar niet B-zeggen als er écht iets moet gebeuren. Niet de echte intentie om in actie te komen.

Wat dat betreft maken social media misschien wel een beetje narcistisch. We kijken we naar het spiegelbeeld van onszelf in de newsfeed van social media en zien er daar heel wat daadkrachtiger uit dan in het echte leven. Maar of we daar verandering kunnen realiseren is maar zeer de vraag. And If You Tolerate This….

De lente komt er aan dit weekend. Ik ga naar buiten.

T.B.C.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: