#7 Gettin’ high on your own supply

Door de blogpost van de afgelopen weken kan makkelijk de conclusie getrokken worden dat ik vraagtekens zet bij de ontwikkeling van nieuwe technologie en geen fan ben van social media.

Dat zou van mij met recht de Identity Crisis Strategist maken, want ik gebruik technologie en social media juist iedere dag voor de merken waar ik voor werk. Ik verdien er mijn boterham mee. Wij (Blossom) maken elke dag branded content, wij vragen elke dag aandacht van weerloze consumenten en wij verdienen er geld aan…dit maakt van mij de Heisenberg van de contentmarketing.

breaking-bad-facebook-kapak-resimleri
Dit zou ik kunnen zijn, maar dan met een fractie van het geld 😉

Nee, zo arrogant ben ik niet…

Ik ben gek op technologie, internet en social media maar mijn probleem was ‘that I was gettin’ high on my own supply’; Facebook, Twitter, WiFi, mijn telefoon, op zoek naar updates, nieuws, likes, retweets etc etc.

Misschien ken je dat gevoel dat je denkt dat je geconcenteerd aan het werk bent, maar je muis onbewust vertrekt naar je browser en je je 5 minuten later ineens beseft dat je alweer op Twitter of waar dan ook zit? Of dat je je telefoon pakt om je Facebook te checken, en dat je dan alleen maar oude berichten ziet om vervolgens tot de conclusie te komen dat je dat 2 minuten terug nog gecheckt had?

Dat zorgde dat ik minder goed functioneerde in mijn persoonlijke leven en in mijn werk.

Wanneer je zelf niet in controle bent, dan is de kans groot dat iets of iemand anders controle over jou heeft.

Maar stel nou dat ik niet de enige ben. Betekent dit dan dat we met z’n allen slaaf zouden kunnen worden van de technologie en bestuurt kunnen worden door datascientist, programmeurs en econometristen die ons toekomstige gedrag kunnen voorspellen en beinvloeden?

War of the Worlds

Fascinatie over de impact van nieuwe media op de samenleving is van alle tijden. Zoals in de tijd van de introductie van de radio. Het radio hoorspel ‘The War of the Worlds’ zorgde ervoor dat mensen in paniek de straat op gingen omdat ze dachten dat er een alien invasion plaats vond.

194mmoj3ee8npjpg
Uiteindelijk bleek het reuze mee te vallen omdat er maar heel weinig mensen luisterden…de ironie wil dat de media ervoor heeft gezorgd dat veel mensen nu denken dat heel Amerika in rep en roer was.

Zou dit nu nog kunnen gebeuren? Dat lijkt niet erg waarschijnlijk. Enerzijds omdat twitter eerder weet of er mannetjes van Mars geland zijn dan de mannetjes van de radio. En anderzijds omdat mensen inmiddels snappen ‘hoe radio werkt’. En daar zit de crux. Zoals (de held) McLuhan in de jaren 60 (!) al schreef:

“…the electric media constitute a total and near-instantaneous transformation of culture, values and attitudes. This upheaval generates great pain and identity loss, which can be ameliorated only through a conscious awareness of its dynamics. If we understand the revolutionary transformations caused by new media, we can anticipate and control them; but if we continue in our self-induced subliminal trance, we will be their slaves…

Doughlas Rushkoff’s boek Program or be Programmed is een soort sample van deze visie beschreven voor de huidige tijd. Zoals DJ Tiesto’s Elements of Life….

…eigenlijk gewoon Handels Suite No 4 in D Minor is.

Het wordt er niet per definitie minder goed van trouwens….maar enfin, ik dwaal af.

Vroeger was niet beter, het was anders

Mijn collega Linda had laatst een ongelukje met haar auto (niet het eerste trouwens). Op de vraag wat voor schade ze had aan haar auto antwoorde ze: “Het is geen kras en ook geen deuk, meer een soort verandering…”.

En zo is het ook met technologie en media. Uiteindelijk zijn mensen nooit (volledig) slaaf geworden van radio of TV en zullen ze dat ook niet worden van technologie en social media. Media beinvloeden, maar dicteren niet. Sterker nog het mooie van media is dat het nieuwe ontwikkelingen juist versnelt en over het algemeen naar een niveau waarin mensen er meer positief dan negatieve effecten van ondervinden!

We lopen misschien wat deuken en krassen op, en het is niet meer zoals vroeger, maar ook niet per definitie slechter. Want historisch gezien is het zo dat we naarmate we beter leren begrijpen hoe technologie, bedrijven en media werken, er heel snel nieuwe technologie en vormen van communicatie ontstaan die (nog) beter passen bij onze persoonlijke behoeften. Dan verdwijnt Kodak en komt digitale fotografie, dan verdwijnt de CD en komt Spotify, dan hebben we geen te dure en onbeschofte taxi chauffeurs, maar Uber en dan verdwijnt Shell en komt Tesla…

Nieuwe ‘disrupters’ die de bestaande status quo omver werpen en mensen en merken opnieuw dwingen om met de nieuwe situatie om te gaan. Dat kan hele mooie dingen opleveren!

De vraag is of je disrupter wilt zijn, of ge-disrupt wilt worden? Leren hoe technologie en media werken gaat makkerlijker als je er niet zelf continue ‘in’ zit. Maar juist door er los van te komen en te beschouwen. Mensen die hun tijd besteden aan het gebruiken van technologie en media zijn het meest waarschijnlijk om een oplossing te zoeken in een bewerking van iets wat al bestaat (rear view). Het nieuwe Facebook zal geen Facebook zijn.

Genoeg voor nu, tijd om weer aan de slag te gaan! Want het punt is, dat als Walter White er niet was geweest, dan zou iemand anders die Christal Meth wel op de markt brengen. (alleen niet die suprieure kwaliteit, zo arrogant ben ik dan weer wel :-)).

To be continued.

Een gedachte over “#7 Gettin’ high on your own supply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.