#9 I’m still an asshole, but I’m learning..

Ik moet eerlijk toegeveven dat ik er zelf in eerste instantie ook nogal wat vooroordelen over had. Over M08-mindfulnessindfulness. Zo’n zweefklasje met geitenwollensokken, klankschalen en wierook.

Maar voor mij was het niets van dat alles. Een niet-praktiserende huisarts, in een moderne frisse ruimte, uitgerust met een iPhone om de beamer te bedienen en die voor elke oefening even kort uitlegde hoebrain-illustration-1940x900_35269 de oefening effect heeft op bepaalde onderdelen van het brein. Van de Amygdala tot Neurotransmitters, de Fornix en de Subiculum. Interessante shit.

In eerste instantie was ik ook wat gegeneerd om met vrienden, collega’s en familie te delen dat ik aan Mindfulness was begonnen. Maar als snel ontdekte ik dat wanneer ik er wat meer over sprak ik eigenlijk maar 2 groepen mensen tegenkwam.

  1. Mensen die me influisterden zelf ook Mindfulness te hebben gedaan of nog steeds deden en er eigenlijk niet over spraken.
  2. Mensen die me fluisterend vroegen of het ook iets voor hen zou kunnen zijn en die geremd werden door dezelfde vooroordelen en gene als die ik zelf had.

De eerste groep zou de tweede groep kunnen helpen door niet meer te fluisteren en gewoon duidelijke taal te spreken. Daarom dit blog: Mindfulness is niet New Age maar Now Age.

Google, Intel, Etsy, Goldman Sachs….

De overeenkomst tussen al deze bedrijven? Ze hebben allemaal uitgebreide Mindfulness programma’s voor hun personeel.atlas1

Eigenlijk heel logisch vanuit het principe dat stress en verzuim enorme kostenposten zijn. Na een periode waarin bedrijven hebben geinvesteerd in ons fysieke welzijn – door fitnessplannen, bedrijfsfietsen, bedrijfsmassages, ergo vriendelijke bureau’s etc beseffen steeds meer bedrijven dat een gezond lichaam niet veel waard is zonder een gezonde geest: Mens Sana in Corpore Sano

‘Practicing your muscle of attention’

Er zijn verschillende omschrijving maar in essentie gaat Mindfulness om het bewust en niet-oordelend aandacht geven aan het het huidige moment.

Vroeger werd het vooral gebruikt bij pijnbestrijding, maar tegenwoordig zie je dat bedrijven steeds meer Mindfulness inzetten om mensen te helpen om te leren ‘focussen’ (lees – bewust aandacht geven) en daardoor stress te verminderen en productiever te zijn.

En waarom is dat juist nu relevant en in opkomst? Een gemiddelde werknemer wordt iedere 3 minuten gestoord. Digitaal of door een collega. Hij/zij checkt gemiddeld 21x per dag Facebook en 74x zijn/haar e-mail. Oftewel; the distraction economy!

Mindfulness helpt je om je ‘muscle of attention’ sterker te maken. Waardoor je niet alleen minder afgeleid, minder gestressed en productiever bent maar ook…..aardiger :-).

Aardiger? Ja. Zoals omschreven in het interview met Google’s Head of Mindfulness en ‘Jolly Good Fellow’ Chade-Meng Tan:

“He jokes that he would like to think mindfulness has made him “less of an asshole than I used to be”

De Stimulus Response wereld

Want we leven in een Stimulus-Response wereld. Onze wereld is volledig gesynchroniseerd.

We kunnen alles krijgen op het moment dat we het willen. Een TV serie on-demand, een nieuwe gadget bestellen en binnen 8 uur heb je ‘m op je bureau. Op elk appje, berichtje, e-mailtje of voicemail verwacht men direct een antwoord.

Het risico hiervan is, is dat we te weinig aandacht besteden aan onze response op de stimulus.

Ken je dat, dat je zo’n zuig-mail krijgt van een collega waardoor je direct in het verweer schiet?! In een hoge mate van stress schrijf je vol vuur een antwoord, zet je collega’s nog even in de cc en hoppa, weg is je mail….fuck you!….Blijkt later dat hij zijn mail toch wat anders bedoeld had dan dat jij het gelezen had, aardiger vooral….maar het kwaad is al geschied….

Door je Stimulus Response gewoonten te (h)erkennen kun je ruimte te maken tussen de Stimulus en de Response. Deze ruimte kun je benutten om een andere keuze te maken. Aardigere keuzes, effectievere keuzes. Je hoeft niet altijd direct op alles te reageren. Sterker nog, vaak is het beter om het niet te doen.

Behalve dat het je eigen stress niveau verminderd heeft dat ook als voordeel dat je minder snel uit je slof schiet. Zeker managers en leiders die van nature een wat hoger testosteron gehalte hebben en gefocussed zijn op het winnen ten kosten van alles kunnen hier van profiteren.

Ze zullen merken dat wanneer ze aardiger zijn voor hun personeel en klanten, ze er meer voor terug krijgen. Of zoals onze eigen Chief Visionary Officer Marijn Maas claimt:  “Happy people deliver more”. Misschien duurt het iets langer – maar het is ook duurzamer. Zoals dat verhaal van die Emotional Bank Account. Wil je mensen met je mee krijgen, dan zul je moeten investeren in positiviteit.

Racoon (toen het nog een leuk bandje was) schreef het al in het nummer Blue Days. I’m an asshole, but I’m learning. Zo zie ik het ook voor mezelf.

Mindfull technologie

Tenslotte omschrijft Chade-Meng Tan op een interessante manier dat technologie ons ook helpt om Mindfulness mainstream geaccepteerd te krijgen als ‘workout for the mind’. Door apps en de verbetering van de wearables meten we op termijn niet alleen onze activiteit maar ook de minstens zo belangrijke in-activiteit.

“He speaks, for example, of devices that will be able to show how meditation impacts brain waves, potentially creating a whole industry of professional trainers. “Just imagine setting a goal like ‘a year from now, I want to be able to calm my mind in 40% of the time it takes me now’ and my personal trainer is accountable to that target,” he says.”

Zo zie je maar, dat technologie ook kan helpen ‘for the good’. En dat maakt van Mindfulness niet New Age maar heel erg Now Age.

To be continued.

PS: De heilige graal?

Voordat je denkt dat ik aandelen heb ik BV Mindfulness. Ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat het geen heilige graal is. Voor mij werkt het, maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen werkt. En misschien komt er over een tijdje weer wat anders voorbij.

Maar het definieren van een Heilige Graal is dan ook heel erg niet-Mindful. We hoeven niet alles te beoordelen of te veroordelen. Het is er gewoon 😉

Ik ben vooral blij dat mensen ook in deze tijd durven toe te geven dat always-on beter werkt als we ook temporary-off mogen zijn.

2 reacties op “#9 I’m still an asshole, but I’m learning..”

  1. […] #9 I’m still an asshole, but I’m learning.. […]

    Like

  2. […] #9 I’m still an asshole, but I’m learning.. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: