#10 Pech of Geluk…keep walking..

Mijn vader heeft wel eens gezegd dat ik ‘altijd geluk’ heb. Deze week is Blossom verkocht aan GroupM. Daar ben ik best gelukkig mee. Maar of het geluk is weet ik niet. Deze post gaat over Pech en Geluk…maar eigenlijk vooral over het feit dat je situaties niet te snel als Pech of Geluk moet veroordelen; Een situatie verander je niet, hoe je er mee omgaat wel! Het is gewoon zo…en nu doorlopen……

Toen ik na mijn VWO diploma een studie zocht twijfelde ik tussen Aardwetenschap in Amsterdam (ja echt!) of Communicatiewetenschap in Nijmegen. Omdat ik de bus miste die me naar de voorlichting in Amsterdam zou brengen en daar vervolgens verward raakte in het tram-netwerk miste ik de helft van de voorlichting….Pech of Geluk….wie zal het zeggen...

AmsterdamTramsMap.web

Nee dan toch maar naar Nijmegen…daar hadden ze geen tram. Bij de voorlichting gaf men nog aan dat er met Communicatiewetenschap (een sociale studie!) geen droog brood te verdienen was. Maar ik had eigenlijk geen andere keuze meer. Pech of Geluk…wie zal het zeggen.

Windexant ik ontdekte ergens onder in de kelder van de Universiteitsgebouwen een paar PC’s met toegang tot ‘het internet’ (1995)…daar kon ik wel wat mee. 4 jaar later was internet een hype. Vol in de bubble stonden bedrijven te springen om studenten die iets begrepen van Marketing en Internet.

Toch had ik op zoek naar een afstudeerstage nog geen idee wat ik moest gaan doen. Via een bevriende student kwam ik bij een mediabureau(!) in Amsterdam terecht om eens te praten. Omdat ik me niet goed had voorbereid en geen idee had wat ik wilde onderzoeken kon hij eigenlijk niets met me en werd ik afgewezen voor een stageplek bij dat mediabureau. Pech of Geluk…wie zal het zeggen.

Hij verwees me naar KPN: ‘Daar doen ze ook wat met internet.’.

5200_89_FC_thumb_1900

Ik vulde een online formuliertje in en ik werd nog uitgenodigd voor een gesprek! Na het gesprek kreeg ik een stageplek bij een obscuur clubje binnen KPN genaamd MultiMedia Services die zich bezighielden met live videostreaming op internet (bewegende postzegels) en een online betaalsysteem. Of ik kon onderzoeken wat de potentie van de live streaming voor KPN zou kunnen zijn.

Toen mijn geflopte afstudeeronderzoek zijn einde nadere had mijn manager bij KPN mij zonder mijn medeweten aangemeld voor KPN’s Talent Development Programma voor Academici. Daarvoor moest je eerst een assesment doen want -naar later bleek – werden er maar 15 van de 150 jonge academen toegelaten. Maar omdat het formulier en alle informatie naar mijn oude adres gestuurd waren wist ik tot de middag van het assesment van niets….waar iedereen strak in het pak en gedrilled verscheen, zat ik er in mijn spijkerbroek en onvoorbereid… Pech of Geluk…wie zal het zeggen…ik viel in elk geval op…De intelligentietests heb ik redelijk doorstaan. Door de onderhandelingstest heb ik me heen gebluft, maar bij de presentatietest zakt ik uiteindelijk toch door het ijs…. ijsPech of Geluk…wie zal het zeggen. Want nu was er nog tijd voor wat laatste vragen.

Laatste vraag van zo’n pak uit de Raad van Bestuur;‘Wat is er zo bijzonder aan wat je nu doet bij KPN?’Antwoord:‘Dat iedereen nu in feite zijn eigen TV kanaal kan beginnen en video aan de andere kant van de wereld kan laten zien. Ik zie daar wel iets in.’

Note – dit was in het pre-YouTube tijdperk ;-).

Een paar uur later werd ik gebeld….ik lag er eigenlijk uit, maar door dat laatste antwoord werd ik toch toegelaten.

KPN gaf me de beste opleiding voor een startende werknemer. ADSL en daarmee online video groeide. Ik kreeg in 2005 bij De KPN Breedbandportal de verantwoordelijkheikpnbreedbandd over de eerste online videotheek van Nederland en maakte deals met MovieMax (nu Videoland) en Betaald Voetbal Organisaties over On Demand Video (een platform gebouwd door…Satama Interactive – onthoudt die naam). Omdat ik iets begreep van videostreaming op internet. Was ik 26 en zat ik ineens met Ajax Directeur Arie van Eijden om tafel zonder mijn eigen directeur te informeren…vond hij niet zo leuk :-).

KPN ging in die jaren (tussen 2005 en 2008) vol voor TV en Content… Een soort van contentmarketing en contentdistributie….net als nu (het is history repeating.) Maar omdat content en TV bij KPN steeds groter en belangrijker werden trok het ook steeds meer pakken en carrierejagers aan. Veel politiek gedoe en te interessante mensen. Ik voelde me daar niet meer thuis. Het was niet meer klein en experimenteel…Pech of Geluk…wie zal het zeggen… Via een bevriende collega was ik in contact gekomen met Satama. Die zochten accountmanagers. Ik kreeg een vette Audi A3 onder mijn kont dus ik ben er voor gegaan.

26_3751_1
3 maanden later zat ik met een klant in deze fancy vergaderszaal van het Satama hoofdkantoor in Helsinki.

Maar de eerste tijd bij Satama was ik eigenlijk niet zo gelukkig. Ik vond het maar lastig om voor klanten te moeten werken in plaats van zelf de klant te zijn. Ik moest altijd klaarstaan. En grote websites bouwen voor ING Bank, Transavia en de Lotto….best ingewikkeld eigenlijk….ik voelde me niet op mijn gemak in het team van accountmanagers waar een onderlinge competitie leek te gaan over wie het meeste uren per week maakte (dat was ik in elk geval niet!). Pech of Geluk…wie zal het zeggen….

Want toe2199119-vallig had Satama net een online reclamebureau gekocht die in ons gezamenlijke pand kwamen inhuizen. OER. Daar heerste juist een hele gezellige en open cultuur. Mijn manager zette me daar voor een paar dagen per week neer in de hoop dat ik zou opbloeien en dat gebeurde ook. Daar had ik juist heel veel lol. Ik vond online campagnes super leuk, leerde hele leuke mensen kennen en uiteindelijk werd mijn werk voor Satama er ook beter door…

Toen mijn manager overstapte naar Tribal DDB vroeg hij me niet veel later om daar Account Director te worden. Omdat ik toevallig verstand had van online campagnes denk ik.

Bij Tribal DDB heb ik veel geleerd van de online strategen….wat een niveau! Holy shit. Dat vond ik mooi. Dat wilde ik ook wel! En ik heb geleerd dat zo’n groot bureau minder goed bij met paste dan tribal_ddb_logoeen klein bureau zoals OER. Minder gedoe, minder politiek. En toen overleed dus mijn schoonmoeder en werd alles anders.

Hier durf ik het niet op te schrijven. Zo’n gebeurtenis..daar zit geen geluk bij…maar het heeft wel heel veel bijzonders gebracht.

Ik kreeg de kans een eigen bureau te beginnen. En toen Joris Verhaak een tijdje terug bij ons aan boord kwam gaf hij aan dat hij er de sfeer en uitstraling van OER herkende. Dat maakte me pas echt trots. Ik heb mezelf online strateeg kunnen maken….Maar ik was ook wel eens ongelukkig in mijn rol als eindverantwoordelijke van een bureau. Ik voelde me soms een beetje gevangen. Pech of Geluk..wie zal het zeggen.

Enfin. Nu zijn we verkocht aan GroupM. En ben ik toch terecht gekomen bij een mediabureau uit Amsterdam :-). Ik heb het hele traject van verkoop van een bureau van dichtbij mee mogen maken. En vooral, het communicatietraject! Hoe informeer je collega’s, klanten, de pers etc..een geweldig intensieve en soms stressvolle periode wat ik heb mogen doen met hele goede en dedicated collega’s. Een nieuwe bijzondere ervaring die van mijn Bucket List af kan…

Het enige waar ik echt geluk mee heb gehad zijn al die bijzonder mensen die ik op mijn pad tegen ben gekomen en een stukje zijn meegelopen. En mensen die altijd met me mee zijn blijven lopen. Mensen die me bewust of onbewust richting hebben gegeven…Pech of Geluk….ik loop nog even door….

To be continued.

4699_1205891545

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: