#11 Wil.I.Am doet de La Bamba; nieuwsgierig geworden?

Afgelopen week was ik in Cannes voor de Cannes Lions: The International Festival of Creativity. Daar wordt het beste creatieve werk van het afgelopen jaar gevierd en krijg je een sneak peak in de toekomst van creativiteit. Het gaat over reclame, gezondheidszorg en innovatie.

Als iemand die makkelijk en graag geinspireerd wordt waande ik me 3 dagen lang als Sjakie in Willie Wonka’s Chocolade Fabriek.  Het is niet te doen om in een blogpost te omschrijven wat je daar allemaal in 3 dagen te zien krijgt, dat bewaar ik voor later. Deze post gaat over nieuwsgierigheid en leiderschap. Het gaat via Will-I-Am van de Black Eyed Peas naar Los Lobos en eindigt bij Steve Jobs.

11350473_10153407403469346_5784743348504744295_n
Wil.I.Am veegt zijn oogjes uit omdat hij bijna in slaap was gevallen van verveling…net als de rest van de zaal

Ik heb al eens geschreven over Het Spel van Verleiding en Bevrediging. Als creatieve nerd werd ik aangetrokken door een sessie met als titel: the new engine of creativity: data science. Hosted by Salesforce. Het feit dat Will.I.Am een van de sprekers van de sessie was vond ik apart….en dat bleek het ook te zijn.

Salesforce had een verleidelijke titel en een celebrity aan de line-up laten toevoegen om gegarandeerd te zijn van een volle zaal (lees 2000 mensen) wanneer ze hun doodsaaie verkooppraatje af begonnen te steken dat nauwelijks iets te maken had met creativiteit of data science. Ik was als vlieg gevangen in de vleesetende plant die Salesforce heet. Fuckers!

Gelukkig was daar Will.I.Am (ik mag Will zeggen)…Hij wist inderdaad geen zak van Data Science maar kwam toch nog met wat leuke inzichten.

Je moet weten dat Will een paar van zijn zuur verdiende Black Eyed Peas-centen een paar jaar terug heeft geinvesteerd in een bedrijfje genaamd Beats by Dre. Toen dat bedrijf vorig jaar voor 3,2 miljard dollar verkocht werd aan Apple had Will.I.Am ineens een klein kapitaaltje te besteden.

En Will steekt dat geld in de ontwikkeling van wearable-technology. Want wearable-tech is de toekomst. Slimme apperaten die je op je lichaam draagt en die meten wat je de hele dag doet en je een seintje geven als er iemand belt, je temperatuur te hoog is of je suikergehalte te laag. Denk maar aan google glass, fitness armbandjes en smartwatches waaronder natuurlijk de Apple Watch.

20150627_191128
Fitbit in action

Maar wat Will raar vond is dat technologie bedrijven doen alsof wearables het nieuwste van het nieuwste zijn, terwijl het feitelijk al honderduizenden jaren bestaat. Maar dan noemen we het gewoon fashion. Nu kun je van mijn fitbit zeggen wat je wilt maar op z’n best zie ik er uit als een nerd. Knapper word ik er in elk geval niet van. En eerlijk is eerlijk, zo fraai is de Apple Watch nu ook weer niet. Waarom is juist de mode industrie zo weinig betrokken bij de ontwikkeling van wearables?

Daarom is Will bezig met het ontwikkelen van een eigen OS (besturingssysteem) wat geintegreerd kan worden in de dingen die je toch al op je lichaam draait; kleding. Hij noemt het Fashionology. Hij werkt daarbij samen met jonge modeontwerpers, dansers, muzikanten en kunstenaars…typisch mensen die misschien technologisch niet voorop lopen, maar cultureel wel. Will gokt dat de acceptatie en integratie van wearebles via die invalshoek sneller en beter zal gaan. Luister maar naar de eerste zin uit zijn promo video:

Jammer dat zijn eerste product dan toch een soort armband is maar toch een interessante gedachte, kom ik zo op terug…

Uit nieuwsgierigheid kwam ik terecht bij ‘The worst Cannes Lions Keynote Ever’…tenminste, zo werd de sessie aangekondigd. Om precies te zijn was dit de omschrijving:

Tired of attending talks and seminars with ambitious titles that most of the time don’t live to your expectations like “the future of digital” or “5 tips to be the best innovator in the universe”? +Castro promises completely the opposite: 30 long minutes of pure boredom and mind numbing lack of inspiration. Can a person actually die of boredom? We’re about to find out.

Rumour has it Nicolás Pimentel, CEO and founder of +Castro, is preparing a presentation of 353 slides full of numbers and infographics (only using “comic sans”). The talk will be strategically positioned on Tuesday at 17:15 for all those who want to have a quick nap to recharge the batteries for the evening.

Nico Pimentel’s level of English –as his speaking ability- is quite poor, so boredom and annoyance are guaranteed! If you come, don’t tell us we didn’t warn you!

De eerte 5 minuten van de presentatie bestonden uit het feit dat de spreker, dansend op de muziek van Backstreet Boys ‘As long as you love me’ de meest lelijke powerpoint ooit afspeelde met daarop een lettertype lelijker dan Comic Sans en animaties met geanimeerd vuurwerk en Word-Art. Het was hilarisch slecht maar enfin….typisch gevalletje: “Je had erbij moeten zijn.”

Het doel van de titel en presentatie was namelijk niet om ons er weg te houden, het doel van de spreker was om alleen hele nieuwsgierige mensen in de zaal wilde hebben. Omdat nieuwsgierigheid de motor is van creativiteit en innovatie;  Waar iedereen linksaf slaat, rechtsaf durven slaan, waar iedereen zegt dat het niet kan, toch blijven proberen, waar anderen volgen, leiden….(waar iedereen voor PSV is…voor Feyenoord zijn ;-)).

Omdat het Engels van Nico inderaad behoorlijk slecht was werd er ook nogal wat Spaans in de presentatie gemixt. En dan vooral zinnen uit het nummer La Bamba van Los Lobos. Na een stomende Karaoke versie van La Bamba met de hele zaal bleek die keuze niet heel toevallig. Luister nog maar eens naar het nummer en naar de tekst:

“Om de La Bamba te kunnen dansen is een beetje gratie nodig….Ik ben geen Matroos, ik ben een Kapitein.”

Met andere woorden – als je de dans wilt leiden moet je geen matroos zijn maar een kapitein. Geen volger, maar een leider….nieuwsgierig zijn dus.

En dat brengt me dan uiteindelijk bij Steve Jobs. Als geen ander was hij zo’n leider. Iemand die “Think Different” als slogan voor zijn bedrijf durfde te kiezen. Hij heeft de muziekmarkt, de telefoniemarkt en de PC markt opnieuw uitgevonden….maar zo ‘anders’ lijkt de Apple Watch mij nu ineens toch niet meer. Nee dan Wil.I.Am…die denkt tenminste echt anders. Let’s get it started

To be continued..

Een gedachte over “#11 Wil.I.Am doet de La Bamba; nieuwsgierig geworden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.