#32 Geen zin? Onzin!

I retreat into self-pity, it’s so easy. Where they patronice my misery. La Tristessa Durera.

Deze quote komt uit het nummer La Tristessa Durera van mijn favoriete band Manic Street Preachers. Het nummer is gebaseerd op een quote van Vincent van Gogh en maalt rond deze tijd van het jaar regelmatig door mijn hoofd.

Want jeetje o jeetje. Na mijn persoonlijke self-help programma, mission statement en leefregels dacht ik dat ik er voor altijd van verlost zou zijn maar de afgelopen weken kwam hij toch weer even flink om de hoek zetten…..de dip! Geen zin! Nergens in…

Ik ben niet de enige die daar in het najaar wel eens last van heeft. Misschien herken je het. Misschien een beetje. Misschien ook niet. Maar het is makkelijk om in zo’n dipje te blijven hangen. Lekker hangen in je zelf-medelijden!

Maar het kan ook anders. Daarom deze post: dealing with the dip!

Zo ziet mijn dip er uit…

Het begint met een gevoel alsof er donkere wolken in mijn hoofd samen komen. Dan voel ik me lusteloos, weinig energie, ben ik snel geïrriteerd, prikkelbaar en stil. Vervolgens ontstaan er fysieke pijntjes en ongemakken van een kriebelhoest tot stijve nekspieren. Tenslotte verlies ik mijn gevoel voor humor (volgens sommige het weinige wat ik heb).

En ik heb nergens zin in. Geen zin om thuis te zijn, geen zin om weg te gaan, geen zin om te werken, geen zin om me te vervelen, geen zin om te mediteren en geen zin om me te irriteren en soms zelfs geen zin om te sporten (dan is het wel heel erg!).

Cloudy-Brain

Ik duik weer lekker vaak in mijn telefoon en kijk eigenlijk naar niets. Ik zie problemen en weinig oplossingen. Heb maar weinig creatieve ideeën en blijf hangen in oude patronen. Wat me dan weer irriteert omdat ik niet van herhaling houd.  Zo kan ik mezelf he-le-maal gek maken.

Het feit dat het vroeger donker wordt, regent en waait helpt niet echt. Aanslagen zoals in Parijs maken het alleen maar erger. Het raakt me echt. Veel harder dan ik durf toe te geven.

Wat heeft het eigenlijk ook allemaal voor zin. Waarom zou ik me druk maken over werk of over voetbal…het is allemaal zo onbelangrijk en nutteloos als je het vergelijkt met het drama……Mopper, mopper… boe boe boe.

Luister naar je moeder!

Toch ben ik blijkbaar iets opgeschoten het afgelopen jaar want ik herkende de signalen en ik herinnerde mezelf de woorden van een groot filosofe en persoonlijke heldin; mijn moeder.

Want wanneer ik vroeger geen zin had om mijn kamer op te ruimen of huiswerk te maken dan sprak zij de wijze woorden:

Geen zin? Dan maak je maar zin!

En zo is het. Het enige wat je echt moet doen is jezelf over het drempeltje helpen om iets te gaan doen. Als je gevoel zegt ‘geen zin’, dan moet je hoofd zeggen ‘zin maken!’

Tip voor bij het dip

Mag ik dat zo schrijven? Ja dat mag ik zo schrijven!

smeetsmakelijk
Je lacht je kapot op: http://www.smeetsmakelijk.nl

Een paar dingen die ik de afgelopen weken heb gedaan die ik eerder niet had gedaan en die wellicht inspiratie bieden aan anderen in donkere tijden (letterlijk en figuurlijk)

1: Plan heel veel uitjes! Ik heb afgelopen weken een fantastisch optreden gezien van Balthazar, 007’s Spectre in iMax, ik ben naar de theater show van Wim Daniels geweest – (bekend van zijn analyse van het Koningslied maar nog veel leuker in zijn show.) Ik ben bij een Wielerdriedaagse op rollen gaan kijken (die zijn er niet meer veel!) en bij een Wielercafe (waar Lotto Jumbo talent Mike Teunissen de show stal).

Komende weken ga ik naar Feyenoord, een tripje naar Berlijn, een optreden van nog een Belgische band (dEUS). Daarnaast heb nog verschillende etentjes en uitjes met vrienden en collega’s. Ik kan er niet onderuit, ik heb gezegd dat ik zou komen ;-).

2: Eer het kleine: Uitjes zijn leuk en belangrijk om op dat moment je gedachten te verzetten. Maar het zijn vooral de mooie dingen die je dan hoort en ziet die lange termijn nut kunnen hebben. Een gesprekje, een grap, een beeld of een gebaar.

Door terug te denken aan iets wat je leuk vond zorg je ervoor dat je het mentaal herbeleeft. De stoffen die daarbij vrij komen helpen je om je opnieuw lekker te voelen. Dit kun je bewust doen. Maar om aan leuke dingen te kunnen terugdenken moet je ze natuurlijk wel opzoeken! (zie 1).

3: Sport in de ochtend en bij daglicht!: Door te sporten komen endorfine en

biketowork
zet alle schaamte opzij en ga ervoor!

adrenaline vrij. Door in de ochtend bij daglicht te sporten krijg je er nog gratis Vitamine D bij!  Stoffen die je een de hele dag een lekker gevoel geven en bewezen helpen tegen stress en depressiviteit. Ik mag me gelukkig prijzen omdat ik naar mijn werk kan fietsen (en hard!). Dat kan niet iedereen, maar daar hebben ze weekenden voor uitgevonden :-).

4: Bekijk het feitelijk: Een dipje is een fysiologische reactie. Dat betekent dat je het kunt rationaliseren en er ook bewust tegenin kunt gaan om de effecten te beperken (zie 3).

5: Count your blessings: Geen zin. Besef je wel wat je zegt? Je moet niet gaan werken, je mag gaan werken. Je moet niet de deur uit, je mag de deur uit. Je moet niet gaan sporten, je mag gaan sporten. Ondanks of misschien juist dankzij alle verschrikkelijke dingen die in de wereld gebeuren mogen we in onze handjes knijpen om de plek waar we wonen, het werk wat je mag doen, welk een vrijheid we hebben, hoe we onze kinderen kunnen laten opgroeien. Door daar wat vaker bij stil te staan wordt het dipje ineens heel heel klein en relatief. Met andere woorden, niet zeiken!

Ben ik nu uit mijn dip? Nee, ik voel ‘m nog hangen, hij hangt alleen niet meer zo in de weg….

T.B.C.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: