#36 The writing on the wall

Een paar weken geleden was ik een weekend in Berlijn. Een indrukwekkende stad waar de geschiedenis vanaf druipt. De stad van de muur.

Een mooi stukje serendipiteit; Deze week zat ik na een lange dag workshops geven aan het diner te praten met een van de deelnemers, Sören, een marketeer uit Duitsland. Het gesprek kwam toevallig op de vluchtelingenproblematiek. Gedurende het gesprek vertelde hij dat erbij was toen de muur viel. Hij studeerde in Berlijn, was bij Checkpoint Charlie en sloot letterlijk de Oost-Duitsers die de grens passeerde in zijn armen. Daarom, vertelde hij, gelooft hij niet in het sluiten van grenzen. Daar komen alleen maar nare dingen van.

Meteen kwam dit beeld in me op. Een originele Banksy die ons er aan herinnert dat Steve Jobs, bewonderd als een van de meest succesvolle ondernemers ter wereld, een zoon was van Syrische vluchtelingen.

FRANCE-ARTS-BANSKY
This picture taken on December 12, 2015 shows a street art graffiti representing Steve Jobs, founder and late CEO of Apple, by elusive British artist Banksy at the migrant camp known as the “Jungle” in Calais, northern France. / AFP / PHILIPPE HUGUEN

The Writing on the Wall. Berlijn, de muur, Street-art en vluchtelingen. Daar zit een blogpost in.

Figuurlijk betekent The Writing on the Wall dat er ‘tekenen’ zijn dat er iets onheilspellendst te gebeuren staat. Maar we kunnen het tegenwoordig ook letterlijk nemen wanneer we kijken naar Street-art.

Kunstenaar en artiesten helpen ons om te zien wat er nu gaande. Of zoals communicatie filosoof McLuhan beschrijft: Het zijn vaak de artiesten die subliminaal geïnspireerd worden door de subtiele veranderingen in menselijk gedrag, vaak voordat de mensen het zelf door hebben. Kunstenaars zien dat de toekomst nu is.

Met andere woorden; kijk naar kunst, kijk naar Street-art en je ziet de zeitgeist.

Social media

 Economie

Conflict

The Writing on the Wall

Elk tijdvak heeft kunstenaars die het publiek een spiegel voor houden. Die mensen naar zichzelf laten kijken en daarmee in staat zijn bewustwording te creëren voor wat er echt om hen heen gebeurd. Nu.

Street-art is een aantrekkelijke en toegankelijke kunstvorm. Daarnaast zijn Street-artist zijn daarnaast heel goed in staat om hun (statische) kunst via social media te verspreiden naar een groot publiek. En zo wordt de Writing on the concrete Wall, ook Writing on the the virtual Wall.

street-art-meets-contemporary-social-media-culture-designboom-06
Image courtesy of iheartthestreetart

T.B.C.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: