#37 Tetris spelen met je prioriteiten

Voor mij is het een regelmatig terugkerend fenomeen. Ik heb een tijdje het gevoel dat het lekker gaat met het bewaken van mijn  agenda, mijn prioriteiten en mijn werkzaamheden. Een beetje alsof ik in een goede flow zit met Tetris. Dingen vallen netjes op hun plaats en ik heb genoeg ruimte om af en toe wat te verprutsen; dat poets ik wel weer weg

Tot het moment dat er net één blokje te veel verkeerd valt (of goed, in het geval van een mooie nieuwe klant of project).

Of het kan gebeuren dat de snelheid van het spel ineens fiks omhoog gaat en de blokjes sneller naar beneden komen, zoals wanneer er ineens diverse afspraken ingeschoten worden in mijn agenda waar ik eigenlijk niet onderuit kan.

En wat tenslotte ook nog wel eens wil gebeuren is dat ik geconfronteerd wordt met een vormpje dat gewoon net heel slecht past bij mijn huidige situatie…zo een die je net ff niet kunt gebruiken….

 

Dan ontstaat Tetris-stress. En je weet, wanneer je gewoon doorspeelt haalt de realiteit je in en ben je snel Game-Over. Er zit maar een ding op Tetris Hacken. Hieronder 5 hacks voor het managen van je prioriteiten!

hack

Hack 1: De Game Pauzeren

Het eerste wat je kunt doen is een simpele hack om uit te voeren, maar deze wordt vaak te laat toegepast. De Game Pauzeren. Zorg dat de blokjes even niet meer vallen zodat je de totale situatie even goed kunt overzien. Wat heb je al liggen? Wat komt er aan? Zijn er logische plekken om de blokjes te laten vallen? Of zijn ingewikkeldere hackvormen noodzakelijk?

Hack 2: De vormpjes verkleinen

Vaak zijn de vormpjes die op je af ziet komen van veraf veel groter dan van dichtbij. Kijk nog eens goed! Draai ze een keertje om in pauze mode. Is het echt zo groot als je denkt? Of valt het eigenlijk wel mee? En als het meevalt, valt het dan niet gewoon in te passen? Zo niet, door naar Hack 3.

quote-Ezra-Koenig-playing-tetris-for-15-minutes-is-like-191739

Hack 3: De vormpjes splitsen

Deze is voor de geoefende hackers. Splits de vormpjes op een kleinere vormpjes. Kijk welke delen van de vormpjes je zelf kunt gebruiken en geef  de overige delen aan andere spelers. Misschien kunnen zij ze goed gebruiken! (wel even netjes vragen of dat zo is, niet is zo lullig als je vormpjes bij iemand anders in de maag te splitsen).

Hack 4: Vertraag het spel

matrix-neo-stops-bullets-wallpaperKennen jullie die vechtscenes uit de Matrix waarin Neo ervaart dat tijd relatief is en hij in staat is om kogels te ontwijken. Zo werkt Hack 4.

Once you realise it’s not the spoon that bends, it’s yourself!

Hoewel het lijkt alsof de snelheid van het spel extern bepaald wordt ben je zelf belangrijker voor de snelheid dan je denkt. Wanneer je zelf overal ‘ja’ op zegt en alle externe plannen accepteert heb je niets te zeggen.

Maar wanneer je vraagt om extra tijd, en de mogelijkheden om kwaliteit boven snelheid te geven, dan zul je zien dat snelheid relatief is.

Hack 5:#Fail Het is maar een spelletje

De moeilijkste hack van allemaal. Durf te falen.Game-Over Je kunt niet elk spelletje winnend afsluiten. Je kunt ook verliezen. En tenzij je een chirurg bent zullen er geen doden vallen op het moment dat je een fout maakt en het spelletje verliest. Balen, opstaan, uithuilen en opnieuw beginnen. Oefening baart kunst. Je wordt beter in het accepteren van je tekortkomingen en je wordt beter in het spelletje.

Game on!

T.B.C.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: