#38 Ik kijk er naar uit!

Wanneer je al mijn blogs leest (tja… die mensen zijn er echt) dan weet je inmiddels dat ik een schizofrene relatie hebt met terugkijken in de tijd.

Enerzijds ben ik heel erg geïnteresseerd in geschiedenis om te begrijpen hoe we een nieuwe situatie kunnen verklaren en interpreteren.

Anderzijds vind ik de onzin om continue terug te kijken en vasthouden aan historische data, omdat terugkijken creativiteit beperkt.

‘We doen het altijd zo..’ is voor mij geen reden om het zo te blijven doen, maar juist een reden om eens iets anders te proberen!

AEpFV6I

Het jaaroverzicht van….

Daarom word ik altijd onrustig en dwars wanneer we rond Kerst en Oud & Nieuw dood worden gegooid met terugblikken en jaaroverzichten.

Het nieuws jaaroverzicht. Het politiek jaaroverzicht, Het sport jaaroverzicht, zelfs het Koninklijk Huis jaaroverzicht. De top-zoveel lijstjes van 2015 vliegen je om de oren. De beste blogs (ik stond er niet bij!), de rijkste artiesten, de meest schokkende showbizz-scheidingen….wat voegt het allemaal toe?

Het vertelt alleen maar wat we al wisten. Niet wat we ervan kunnen leren en al helemaal niet wat we dan van de toekomst kunnen verwachten.

In een vlek moet je niet wrijven!

Laten we eerlijk zijn, 2015 was niet het beste jaar voor de mensheid. Verschrikkelijke menselijke drama’s en klein leed zoals het missen van het EK voetbal. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat veel mensen vrolijk zijn geworden van het terugkijken. Sterker nog, ik denk dat het zorgt voor een groeiende vorm van onrust, onzekerheid en misschien zelfs nog meer boosheid en negativiteit. Net wat we niet kunnen gebruiken

‘Maar zo hebben we het altijd gedaan!’… Precies! Kan dat niet anders?

Positieve projectie

In Engeland zeggen ze: “I’m looking forward to it” als ze ergens positieve zin in hebben. In Nederland zeggen we: “Ik kijk er naar uit.” Positief dus, en vooruit kijkend!

Ik heb in 2015 geleerd dat mentale projectie van mooie dingen je kan helpen bij het verkrijgen van een groter geluksgevoel; denken aan klein geluk. Het kan zo simpel zijn als een glimlach van iemand, een lekkere kop koffie of zonlicht dat mooi valt op de wolken.

Aan de andere kant heb ik lang geleden al geleerd dat sporters meer succes kunnen behalen door het visualiseren van succes. Uitgaan van positieve scenario’s en deze keer op keer herhalen zorgt dat ze sneller in de juiste flow komen en tegenslag makkelijker overkomen.

visualization1-articleLarge
Emily Cook, a U.S. freestyle aerials Olympian, goes beyond “visualization” in her training. “You have to smell it,” she said. “You have to hear it. You have to feel it, everything.” Credit Clive Mason/Getty Images

Er komt een mooi jaar aan!

Als we dat weten, waarom eindigen we het jaar dan niet een keer met een jaaroverzicht voor het jaar wat we nog te goed hebben?! Waarom visualiseren we dan niet met z’n allen een heel mooi jaar?!

Natuurlijk zullen we met tegenslag te maken krijgen en natuurlijk kan alles altijd beter, maar misschien komen we dan in een betere flow om over die onvermijdelijke tegenslagen heen te komen en te blijven in geloven in een betere toekomst.

Als we het ergens zouden moet kunnen dan is het in Nederland. Want ik ben ook een mopperaar, maar zoals ik het kort geleden nog aan iemand schreef:

Ik ben gezegend dat ik zelfs onder deze omstandigheden nog wel eens ontevreden kan zijn.

Ik ga het alvast eens proberen! Doe gezellig mee, het ergste wat ons kan overkomen, is dat het niet werkt. Maar dan hebben we er in elk geval nu even plezier van.

Gelukkig nieuwjaar!

T.B.C.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: