#46 Communicatie is Emoji

dus

Of eigenlijk..communicatie is emotie, maar in deze tijd is het vooral emoji, en zeker de afgelopen week. Want Facebook lanceerde de Like button Reactions. Groot nieuws! 6 splinternieuwe Emojis die je kunt gebruiken om te reageren op een Facebook bericht. Een siddering ging door de huishoudbeurs waar de vrouwen die nog Banane0.gif~c200niet zo lang geleden met pijn in hun hart afscheid hadden genomen van Hyves zich een stap dichter bij de terugkeer van de Dansende Banaan waanden.

Maar wat betekent het nu echt? Die Facebook Emojis? Het is in elk geval méér dan het vervullen van een langgekoesterde wens van veel Facebook gebruikers.

Facebook is positiviteit

Een goede bekende van me, Mark Verhees, is de man achter Voor Positiviteit. Mark is gek op Facebook. Natuurlijk omdat positiviteit (zeker zijn positiviteit) zich makkelijk laat verspreiden op Facebook, maar met name door de ‘like’ button. Want – zo zegt Mark – een like is altijd positief. Dus Facebook dwingt mensen om positiviteit te delen!

Daar zit een kern van waarheid in. Maar er zit ook een keerzijde aan. Een collega van me – een échte Facebook Goeroe – kreeg onlangs te maken met droeve familie omstandigheden. Hij deelde een bericht op Facebook. Een lied en een heel mooi stukje tekst. Met de wijze woorden: “Mocht iemand deze post liken dan snap ik dat het een uiting van medeleven is.” Briljant mooi.

like

Dat kan nu dus anders. Dit artikel in Wired suggereert dat het ongeveer als volgt is gegaan:

“Mark gathered a bunch of people in a room and was like, ‘hey we’ve been hearing this feedback from people for a really, really long time,’”

Mark (Zuckerberg) heeft er eindelijk aan toegegeven dat Facebook een meer genuanceerde manier van reageren nodig had. Waarom heeft hij daar zo lang over gedaan? Ik vermoed uit angst voor de Dansende Banaan enerzijds en anderzijds omdat hij het eens is met zijn naamgenoot Mark Verhees; positiviteit is krachtiger dan negativiteit en Less is More dus.

Communicatie is emotie

Het is duidelijk dat communicatie meer is dan het roepen of schrijven van woorden.

Vanochtend bij mij thuis riep een van de kinderen vanuit de garage iets naar mijn vrouw die in de keuken stond (klinkt cliché, maar is puur toeval – je moet mijn gezicht erbij zien terwijl ik dit schrijf ;-)). Dat klonk niet heel leuk. De reactie van mijn vrouw was dan ook niet vrolijk. ‘Maar het was een grapje! – kijk maar naar mijn gezicht!’ – klonk het uit de garage. Toen was het ineens wel heel leuk.

Iedereen kent de voorbeelden van e-mails die je bloed doen koken maar die achteraf ‘niet zo bedoeld waren’. En dat is eigenlijk helemaal niet vreemd als je weet dat 70% van de boodschap in communicatie wordt overgebracht door non-verbale signalen en gezichtsuitdrukkingen. Neem je die weg – dan gaat het al snel mis.

Control_your_facial_expressions_main_

Vandaar dat met name in digitale communicatie de emoticons een belangrijke toevoeging zijn gebleken aan de geschreven communicatie. Ook op Facebook. Het werd alleen nog niet door Facebook zelf gefaciliteerd. Maar nu zijn al die menselijke emoties en duizenden gezichtsuitdrukking door Facebook teruggebracht tot 6 Emojis.

A bit more than less, but still less is more, more or less.

En nu wat we nauwelijks lezen over Facebook’s emoji’s

In het artikel in Wired wordt ook aandacht besteed aan de manier waarop de Emojis gekozen zijn. Leuk om te lezen. Facebook heeft heel veel verschillende Emojis getest op heel veel verschillende ‘early users‘.

Reactions-Variations-482x263
Een aantal voorbeelden van de emojis die Facebook heeft getest voordat ze de 6 hebben gekozen – bron: Wired

De best presterende Emojis bleven over. Wij Facebook gebruikers zijn onderdeel van een continue experiment wat Facebook heet. Een experiment met als doel om ons zo veel en zo vaak mogelijk van Facebook gebruik te laten maken. Om de wereld een meer open en verbonden plek te maken en – laten we eerlijk zijn – om een aantrekkelijk platform voor adverteerders te maken.

En om dat te kunnen doen moet Facebook begrijpen wat wij wel en niet leuk vinden aan Facebook. En daar spelen de Emojis een hele belangrijke rol in.

Facebook heeft een bijzonder groot Kunstmatige Intelligentie (AI) programma waarmee ze onder andere proberen te leren van ‘ons’ gedrag. Patronen ontdekken in data en op basis daarvan automatische aanpassingen doorvoeren. Maar nog slechter dan wij – gewone mensen – kan een AI programma puur op basis van tekst de achterliggende emotie inschatten. Sarcasme, woede, vileiniteit, ironie…stijlvormen zijn niet aan een computer besteedt. Dat te begrijpen gaat namelijk om Emotionele Intelligentie.

Het gebruik van de Emojis zal Facebook helpen om de werkelijke betekenis van onze woorden en reacties beter te begrijpen. Zonder Emoji zal de zin:”Deel alsjeblieft meer kattenfilmpjes op Facebook!” vooral zorgen voor…meer kattenfilmpjes. Met Emoji zal AI begrijpen wat ik echt bedoel.

En daarmee zijn de Emojis veel meer dan ‘het toegeven aan de vraag van gebruikers van Facebook’. Het zijn belangrijke tools om Facebook nog beter (en daarmee verslavender) te maken – money in the bank.

Maar goed, zo lang Kunstmatige intelligentie mij verlost van die kattenfilmpjes vind ik het al goed :-)…

T.B.C.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: