She’s a model and she’s looking good…

Leestijd: 4 minuten

Deze week heb ik mijn Top2000 stemlijst weer ingevuld. Voor het derde jaar op rij heb ik The Model van Kraftwerk toegevoegd. Ik word daarbij telkens weer geraakt door het zinnetje: ” She is looking good, for beauty we will pay”

Een nieuw fris model is geld waard. Ook in marketing land. Het oude AIDA-model is inmiddels vele malen doodverklaard en vervangen door een lange lijst van ‘nieuwe’ frisse modellen. Ik ben er al veel tegengekomen en ik wil jullie lezers een plezier doen met een overzicht. Mocht ik er één of meerdere gemist hebben, laat het me weten. Ik vul de lijst met alle plezier aan tot de Top2000 marketingmodellen.

Touch, Tell, Sell: Dit is tegenwoordig een heel populair model. Je moet consumenten eerst (emotioneel) raken, vervolgens kun je vertellen wat je in de aanbieding hebt om vervolgens te proberen iets te verkopen.

See. Think, Do, (Care): Lijkt een beetje op Touch, Tell, Sell maar heeft niet het zender-perspectief maar het ontvangersperspectief (dat vind ik al beter, al allitereert het niet en dat is dan weer jammer!) Je moet consumenten eerst iets laten zien voordat ze je kunnen kennen, daarna wil je boodschappen laten zien zodat ze over je producten gaan nadenken en daarna communicatie zodat ze iets gaan doen (het liefst iets kopen). Soms volgt daarna nog ‘Care‘. Daarmee word bedoelt dat je consumenten na de aankoop laat weten dat je er voor ze bent.

Reach, Engage, Activate, Nurture: Ook een hele bekende. Het REAN-model. Je moet mensen bereiken met een boodschap en vervolgens wil je ze ‘engagen‘ – dat betekent dat ze iets met je merk gaan doen maar nog niet kopen. Vervolgens ga je ze activeren (dan moeten ze dingen gaan kopen) en daarna blijf je ze voeden (‘nurturen‘) met informatie en communicatie zodat ze je niet vergeten.

Heart, Mind, Pocket: Persoonlijk vind ik deze een beetje naar. Je wilt je consument raken in het hart met (emotionele) boodschappen, vervolgens wil je een plekje in hun hoofd krijgen zodat ze je product of merk gaan overwegen en onthouden en dan – en dit is creepy – met je hand in hun broekzak om het geld binnen te halen.

Inspire, Activate, Convert: Deze was voor mij vrij onbekend maar ik kreeg ‘m getipt van een collega. Hier worden activatie en conversie uit elkaar gehaald. De activatie heeft hier als doel mensen te laten verdiepen in de producten of het merk. Het zou dus ook zomaar Engagement kunnen zijn. We bedoelen hetzelfde maar schrijven het anders…

Awareness, Consideration, Preference, Purchase, Retention, (advocacy): Deze kan in de categorie klassiekers. Lekker uitgebreid. Komt wat mij betreft het dichtst in de buurt van de ‘moeder van alle modellen’ (zie volgende paragraaf). Mensen moeten je kennen (aware zijn) zodat ze je kunnen overwegen (consideren in goed Nederlands), dan moet je werken aan voorkeur (preference; je moet het favoriete merk/product worden) en dan pas gaan ze je kopen. Tenslotte wil je ze dan ook loyaal maken zodat mensen gaan voor herhaalaankoop (retentie; de kans hierop is veel kleiner- en de herhaling is veel minder frequent dan veel merken denken)….En het ultieme doel is dat die loyale blije klanten je merk zelf gaan promoten (‘advocacy’) bij hun omgeving, want dat is pas écht effectief.

Attention, Interest, Desire, Action: Voor mij de moeder aller modellen. AIDA. Het voelt ook als een klassieker (misschien omdat het dezelfde naam draagt als de opera van Verdi). Eerst moet je de aandacht van mensen trekken (zonder aandacht is alles academisch zei Bill Bernbach ooit), dan wil je dat mensen geïnteresseerd raken in je merk of product, daarna moeten ze naar je verlangen (ja echt!) want dan gaan ze daarna over tot actie (liefst aankoop van je product).

Contentmodellen

Hieronder nog een aantal content modellen die soms ook gebruikt (of misbruikt) worden als meer algemene marketingmodellen.

Hero, Hub, Help: Dit is het Google model voor (Youtube) content. Hero content zorgt ervoor dat je je doelgroep raakt. Hub content legt iets meer uit over je producten en tenslotte Help content die mensen helpt om je producten te gebruiken (‘How to’ content). Zelf heb ik hier op een moment van helderheid nog ‘Hebbes’ content aan toegevoegd – content die als doel heeft je product te verkopen.

Bass, Beats, Boom; Een collega heeft deze ooit ontwikkeld als omgekeerde variant van Hero, Hub, Help omdat we (bij Blossom) een ‘eigen model’ nodig hadden. Ik heb het goedgekeurd. En het werkte nog ook. Maar eigenlijk is dat niet zo gek want mensen zijn gek op dingen die nieuw en anders zijn.

Pitch, Play, Plunge: De Facebook content variant van Hero, Hub, Help maar toch weer anders want het past toevallig perfect bij Facebook (en eigenlijk nergens anders). Pitch content maak je voor een grote groep die waarschijnlijk niet geïnteresseerd in je is. Play content is er op gericht om mensen ‘te engagen’ . Terwijl Plunge content bedoeld is voor de groep die echt geïnteresseerd is in een langer verhaal. Soms maar liefst 15 seconden.

Nieuw!

Ik heb wel eens boze blikken van een klant gehad toen ik per ongeluk Touch, Tell, Sell gebruikte terwijl zij toch echt See, Think, Do gebruikte.

In onze zoektocht naar ‘nieuw en anders’ vergeten we soms dat al het nieuwe in zekere zin een afgeleide van AIDA is, maar dan net even anders. En dat is logisch. Marketing leeft bij de gratie van het verkopen van dingen die nieuw of net anders zijn dus waarom zou je het niet op je eigen vakgebied toepassen? Om de doodsimpele reden dat modellen zijn bedoelt om complexe zaken eenvoudiger te maken. En dat is ook de essentie van ons vak. Méér modellen zorgen ironisch genoeg juist voor méér complexiteit.

Dus laten we vooral niet te gewichtig doen en het idee wekken dat we marketing opnieuw aan het uitvinden zijn. De schoonheid zit in de eenvoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: