Postcard #6 Trust the proces

Deze week ben ik begonnen met een nieuw project in een – voor mij – totaal vreemde branche. Het is een van de dingen die ik het allerleukste vind aan het werk van een strateeg; dat je je mag verdiepen in bedrijven en branches die je nog niet kende. De luxe van het achter de deur mogen kijken, het ontdekken wat voor wereld er schuil gaat achter soms ogenschijnlijk simpele producten. Het verveelt me nooit. Dat ik tegenwoordig vaker B-to-B vraagstukken krijg maakt dat nog leuker want die markten zijn onbekender en de vraagstukken zijn vaak net wat uitdagender.

In dit geval gaat het over een organisatie die mijn interesse in geologie (ik heb ooit op een blauwe maandag overwogen om aardwetenschappen te gaan studeren, maar ik kon de weg niet vinden naar de VU in Amsterdam en bedacht me dat Nijmegen misschien een betere optie voor me zou zijn) deed aanwakkeren. Ontzettend leuk maar ook complex. Veel nieuwe termen, afkortingen, een divers stakeholder speelveld, onbekende doelgroepen…Na een dagje inlezen was ik nogal overweldigd; hoe ga ik hier ooit spaghetti van maken?!

Proces en methode

Dat gevoel is vast herkenbaar voor veel strategen. Dan is het fijn om te weten dat dit gevoel geen diskwalificatie van je kennis is, maar onderdeel van je proces.

Jarenlang hebben strategen bij Greenhouse en GroupM me gevraagd om het strategieproces uit te werken en er een model van te maken zodat het makkelijker schaalbaar zou zijn. Ik heb dat altijd een ongelofelijk lastige vraag gevonden. Ik geloof namelijk niet dat je kwaliteit uit een model kunt halen. Shit in-Shit out. Ik geloof wel dat het volgen van een proces je kan helpen om te begrijpen wat je moet doen.

Mijn eerste tip aan elke strateeg met ambitie is om het boek Good Strategy, Bad Strategy van Richard Rummelt te lezen. Dan begrijp je dat het strategisch proces ontzettend eenvoudig en altijd hetzelfde is.

  1. Analyse en diagnose
  2. Strategische benadering (guiding policy)
  3. Samenhangende acties.

Maar een eenvoudig proces wil niet zeggen dat strategievorming eenvoudig is. Als je die stappen goed doorloopt dan kom je altijd tot ‘een’ strategie. Hoe goed de strategie is hangt af van de kwaliteit die je in die stappen stopt. En daarvoor heb je verschillende methoden. Verschillende methoden om data te verzamelen, te analyseren, om een inzicht te formuleren om tactische keuzes te maken etc etc.

Het gevoel van wanhoop in de eerste fase is onderdeel van het proces. Je bent aan het verwerken zodat je daarna de mist kunt laten optrekken. Daarvoor heb ik mijn eigen methoden. Ik geloof niet dat er één methode is die het beste daarvoor is. Zoek lekker uit wat bij je past. Dus geen reden tot paniek, maar een reden om van het proces te genieten omdat je weet dat je erop kunt vertrouwen.

Briefkaartjes in je mail ontvangen? Schrijf je hier in: https://ralfvanlieshout.com/nieuwsbrief-inschrijvingen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: