Postcard #7 Knowing is NOT half the battle

Het is een beroemde uitspraak van GI Joe en een hele generatie is ermee opgegroeid. Maar ik zou toch willen stellen dat deze uitspraak totale bullshit is.

Als het echt zou kloppen dan zouden niet zoveel mensen overgewicht hebben, dan zouden meer mensen aan sport doen, dan zouden met z’n allen gezonder eten en minder drinken, dan zouden we duurzamere keuzes maken. We weten wel dat het beter zou zijn, maar we doen er niet veel mee.

Marketers zijn zo mogelijk nog erger dan ‘gewone mensen’. Zij kennen immers als geen ander de principes van beïnvloeding en toch stinken ze er zelf telkens weer in met hun focus op nieuwe technologische ontwikkelingen (novelty bias), met hun idee dat alle Nederlanders media net zo gebruiken als zij (consensus bias) en dat iedereen net zoveel om hun merk geeft als zij (bord voor je hoofd-bias). Daarnaast blijven veel marketers hangen in het geloof dat pure kennisoverdracht voldoende is om mensen in beweging te krijgen. (Overheden, met hun belachelijke voorlichtingscampagnes, kunnen er ook wat van.)

GI Joe was een militair. Die staan bekend om hun motivatie en discipline. Makkelijk praten voor hem. Voor de rest van ons gewone stervelingen die geen militaire inborst en opleiding hebben is ‘weten’ niet ‘half the battle’.

Voor ons staat ‘kennis’ relatief ver van ‘handelen’. Handelen is motivatie gedreven. Kijk maar naar de energiecrisis deze winter of het thuiswerken tijdens corona; als de motivatie er is, dan volgt het gedrag. Maar als de motivatie verdwijnt dan blijft er alleen nog maar discipline over en dan blijkt….daar kun je maar beter niet te veel op rekenen.

Je kunt de gewenste handeling dan ook maar beter zo snel mogelijk, zo makkelijk en plezierig mogelijk maken. En laat mensen daarbij vooral niet te veel nadenken want – zoals gedragsexpert Kahneman zei; ‘Denken is voor mensen, wat zwemmen is voor katten. Ze kunnen het wel, maar ze doen het liever niet.’

Briefkaartjes in je mail ontvangen? Schrijf je hier in: https://ralfvanlieshout.com/nieuwsbrief-inschrijvingen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: