Postcard #8 Data is betekenisloos

Misschien is het omdat statistiek altijd mijn zwakste vak was op de universiteit maar ik heb een haat-liefde verhouding met data en het gebruik van data. Ik zie alle voordelen van het gebruik van data in strategievorming maar ik heb moeite met de nauwe definitie van data in de vorm van grote databases aan cijfers op basis waarvan we (automatisch) beslissingen nemen.

Jaren terug was ik aanwezig bij een presentatie van professor in de neurowetenschap Beau Lotto met als titel; ‘All data is meaningless’. In zijn betoog maakte hij helder dat alles wat wij binnen halen betekenisloos is. Het is ons brein die er betekenis aan geeft op basis van de context waarin we de data binnen krijgen. Zo ontstaan percepties die weer als basis dienen voor ons handelen. Ons brein is meer dan feilbaar. Dus onze percepties representeren lang niet altijd de realiteit. Hierdoor lijkt het vaak dat we ons onlogisch gedragen. Wil je begrijpen waarom mensen zich soms onlogisch gedragen, dan is het dus belangrijk om eerst de context te begrijpen. Reversed engineering.

Zo is het ook onlogisch dat we net zo makkelijk het idee accepteren dat ons menselijke brein feilbaar is, als het idee dat computers onfeilbaar zijn. Het geloof van (met name digitale) marketers in data-gedreven-marketing lijkt soms grenzeloos. Met als gevolg dat we ons lot in handen leggen van algoritmes die op de lange termijn meer kwaad dan goed doen. Korte termijn winst, lange termijn pijn. Op zichzelf ook niet logisch, maar in context van data gedreven bedrijfsculturen waarin korte termijn resultaat belangrijker is dan lange termijn resultaat is het prima uit te leggen.

Ik hoor het bijna wekelijks: “We weten dat het niet logisch is, maar we zijn nu eenmaal zo ingericht als organisatie en dit zijn onze KPI’s dus we kunnen nu niet anders”. Altijd met die ondertoon van hoop dat er een moment komt dat iemand ‘van boven’ gaat zeggen dat ze het nu echt anders gaan doen. Geloof het maar niet.

Data is betekenisloos. Het vertelt je alleen maar wat er is gebeurd en niet waarom het is gebeurd. Daardoor vertelt het je alleen maar iets over het verleden niets over de toekomst.

Wil je de toekomst zelf vormen, ga dan op zoek naar de context achter de data. Laat je inspireren in plaats van leiden door de data. Daar vind je de vrijheid.

Briefkaartjes in je mail ontvangen? Schrijf je hier in: https://ralfvanlieshout.com/nieuwsbrief-inschrijvingen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: