Postcard #9 Zo nieuw is nieuw vaak niet

Dit is een advies wat ik als beginnende strateeg graag eerder had gekregen. Dus deel ik ‘m nu met iedereen. Voor de senioren onder ons een open deur misschien, maar voor andere wellicht een fijne ingang naar nieuwe manieren om problemen op te lossen.

In het begin van mijn carrière was ik heel erg gefocust op dingen die veranderen. Media, technologie, netwerken, het nieuws. Ik vond (en vind) het nieuwe heel interessant en aantrekkelijk. Maar te vaak ben ik in de val gestapt dat ik dacht dat het nieuwe altijd nieuw was en dus een fundamentele verandering te weeg zou brengen met niet te overziende consequenties waarop direct geacteerd moet worden. Wat vaak niet zo bleek te zijn

Later ben ik meer gaan focussen op concepten, principes en structuren die zich over langere tijd bewezen hebben. Niet nieuw, maar oud. Zoals Jeff Bezos focust op wat niet verandert en zoals reclamegoeroe Bill Bernbach heeft gezegd:

It took millions of years for man’s instincts to develop. It will take millions more for them to even vary. It is fashionable to talk about changing man. A communicator must be concerned with unchanging man, with his obsessive drive to survive, to be admired, to succeed, to love, to take care of his own.

Bill Bernbach

Toen beseft ik mezelf dat je die niet veranderende principes vaak kunt toepassen op veranderende omstandigheden waardoor je ze beter begrijpt en op waarde kunt schatten; “oh, dit is gewoon dit principe maar dan toegepast op dat… “. Een ander voordeel van principes is dat je ze kunt toepassen op verschillende – voor jou misschien vreemde -, branches en situaties.

Zo kreeg ik laatst de vraag van een wat jongere collega strateeg: “Ik vind het soms moeilijke om alle ontwikkelingen bij te houden. Hoe ga jij om met al die snelle ontwikkelingen in media en blijf je toch relevant als strateeg? “.

Het antwoord was vrij simpel: “De principes van effectieve marketing veranderen niet door snelle ontwikkelingen in media. Mij maakt het niet (meer) uit welk social media op welk moment het grootste of het hipste is en welke advertentievorm daarbij hoort, het is een middel wat je wel of niet inzet om een doel te kunnen bereiken. Het enige wat het van mij vraagt is dat ik wil samenwerken met de specialisten.”

En dat vind ik toevallig erg leuk. Het enige risico van concepten, principes, structuren is dat je er lui en arrogant van wordt omdat je denkt dat je het antwoord al weet. Van die valkuil moet je je bewust blijven. Maar als je dat doet…gaat er een wereld voor je open.

Briefkaartjes in je mail ontvangen? Schrijf je hier in: https://ralfvanlieshout.com/nieuwsbrief-inschrijvingen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: